چکیده
پیشینه: مصرف آجیل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی (CVD) را کاهش میدهد. پژوهشهای اخیر تاثیرات پسته (یک آجیل مغذی) بر روی عوامل خطرساز بیماریهای قلبی و عروقی، ارتباط این عوامل با واکنش متناسب با مقدار دوز مصرفی و همچنین مکانیسمهای کاهندهی لیپید (چربی) را بررسی نکردهاند.
هدف: در این مقاله تاثیرات دو مقدار دوز مصرفی پسته (علاوه بر یک رژیم غذایی کمچرب) بر روی لیپیدها، لیپوپروتئینها، آپولیپوپروتئینها (مشتقی از لیپوپروتئینهای تعریفشده به صورت (apo)) و اسیدهای چرب پلاسما بررسی میشود. به منظور بررسی مکانیسم اثر در این دوزهای مصرفی، میزان انتقال استر کلسترول، پروتئین و شاخصهای فعالیت پلاسمایِ آنزیمِ SCD را اندازهگیری میکنیم.
طراحی تحقیق: در یک مطالعهی تغذیهی متقاطع تصادفی کنترل شده، 28 نفر با میزان کلسترول LDL بیشتر از 2.86 mmol/L، سه رژیمغذایی همانرژی را به مدت 4 هفته مصرف کردند. مقادیر به دست آمده از یک رژیم غذایی غربی، پس از 2 هفته ارزیابی شدند. رژیمهایآزمایشگاهی شامل یک رژیم غذایی کنترل کاهش چربی بدون پسته ]چربی کل 25%؛ اسیدهای چرب اشباعشده (SFAs) 8%، اسیدهای چرب اشباعنشده با یک پیوند (MUFAs) 9% و اسیدهای چرب اشباعنشده با چند پیوند (PUFAs) 5%[، یک وعده در روز مصرف پسته
(1 PD؛ 10% انرژی از پسته؛ چربی کل 30%؛ 8% SFAs، 12% MUFAs و 6% PUFAs) و 2 وعده در روز مصرف پسته (2PD؛ 20% انرژی از پسته؛ 34% چربی کل؛ 8% SFAs، 15% MUFAs و 8% PUFAs) میباشد.
نتایج: رژیم 2PD میزان کلسترول کل (-8%)، کلسترول LDL (-11.6%)، کلسترول غیر HDL (-11%)، apo B
(-4%)، apo B/apo A-I (-4%) و فعالیت SCD پلاسما (-1%) را کاهش (P<0.05، در مقایسه با رژیم کنترلی) داد. از رژیمهای 1PD و 2PD به ترتیب یک کاهش وابسته به دوز مصرفی (P<0.05) در نسبتهای کلسترول کل به کلسترول HDL (-1% و -8%)، کلسترول LDL به کلسترول HDL (-3% و -11%) و کلسترول غیر HDL به کلسترول HDL (-2% و -10%) استخراج شد.
نتیجهگیری: اضافه کردن پسته در یک رژیم غذایی سالم به شکل سودمندی، عوامل خطرساز بیماریهای قلبیو عروقی (CVD) را در یک روش وابسته به دوز (که ممکن است اثرات آن را بر SCD منعکس کند)، تحت تاثیر قرار میدهد.
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید