چکیده
سیاست های تحمیلی استفاده از فناوری، یکی از اقدامات متعددی هستند که دولت ها برای مقابله با شکست های بازاری حاصل از سرریز دانش و پیامدهای آلایندگی در دست دارند. با این وجود، به علت عدم قطعیت و عدم تقارن اطلاعات، براورد این سیاست ها پیش از تجاریسازی، به ویژه در فناوری های بسیار نوین مشکل است. ما یک موردپژوهی بر مقررات خودرو با آلایندگی صفر (ZEV) کالیفرنیا و تاثیر آن بر توسعه فناوری خودروی الکتریکی در 21 خودروسازی بزرگ در سال های 1991 – 2003 انجام دادیم تا تعیین کنیم که آیا حق اختراعات و نمونه های اولیه، شاخص های ابتدایی معتبری برای براورد تاثیر سیاست های تحمیلی استفاده از فناوری هستند یا خیر. به منظور درک بهتر فعالیتهای R&D خودروسازان، استفاده از چشم انداز جهانی لازم بود. نتایج نشان می دهند که زمانی که چشم انداز صنعتی جهانی در نظر گرفته شود، حق اختراعات را میتوان برای تحلیل سیاست های تحمیلی استفاده از فناوری به کار برد، که ابزار مفیدی برای سیاست گزاران است تا تاثیر این نوع مقررات را در بازارهای اولیه یا پیش از تجاری سازی بسنجند.
-1مقدمه
سیاست های تحمیلی استفاده از فناوری، یکی از ابزار مقرراتی متعددی است که دولت ها به منظور پیشبرد ابداعات در دست دارند (اشفورد و همکاران، 1985؛ رنینگز، 2000). این مقررات، سطوح عملکرد را بیش از توانایی های کنونی فناوری یا مطابق با اختراعات خاص که هنوز کاملاً توسعه نیافته اند، تعیین می کنند (جاف و همکاران، 2002؛ لی و همکاران، 2010). این مقررات را می توان برای ترغیب و تقویت همه گونههای اختراعات فناوری و نیز استفاده از آن برای تغییر فرایند و محصول مورد استفاده قرار داد (اشفورد و همکاران، 1985، ص463)…
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.