چکیده
اگرچه موتورهای الکتریکی خطی(LMs) به طور روز افزون جهت توسعه ی حرکت خطی در صنعت استفاده شده اند، آنها از دو نقص اصلی رنج می برند: بازده پایین و ضریب قدرت پایین. این نقص ها باعث مصرف زیاد انرژی و افزایش در جریان ورودی و همچنین اشغال نمودن ظرفیت خط انتقال می شوند. ما یک روش بهینه سازی چندهدفه را جهت بهبود بازده و ضریب قدرت به طور همزمان ارائه داده ایم. روش ما از یک مدل تحلیلی ماشین جهت محاسبه ی بازده و ضریب قدرت استفاده می کند. این خصوصیت به ما اجازه می دهد تا اثرات مشخصه های مختلف موتور را روی بازده و ضریب قدرت بررسی کنیم. سپس، پارامترها و ابعاد موتور می توانند با استفاده یک الگوریتم ژنتیک در یک تابع هدف مناسب بهینه سازی شوند. ما از روش های المان محدود با گام های زمانی دو بعدی و سه بعدی جهت ارزیابی نتایج تحلیلی استفاده نموده ایم. مقایسه ی نتایج، اعتبار روش بهینه سازی ما را تایید می کند.
1-مقدمه
موتورهای الکتریکی خطی نسبت به نوع دوار دارای مزیت های متعددی در توسعه ی حرکت خطی، نبود ویژه ی چرخدنده های مکانیکی و سیستم های انتقال است که به بازده بالاتر، عملکرد دینامیکی بهتر و قابلیت اطمینان بهبود یافته منتج می شود [1]. در میان انواع موتور خطی، موتور القایی خطی(LIM) بدلیل ساختار ساده و هزینه ی پایین آن به طور ویژه ای نگاه ها را به خود جلب نموده است [2] و [3]. انواع مختلف LIMها تاکنون ارائه گردیده اند. ساختارهای مسطح و لوله ای غالب ترین توپولوژی های اجرائی LIMها هستند. برخی توپولوژی های LIMها ساختار قفس های آلومینیومی را در ثانویه شان استفاده می کنند [4]. با این حال، استفاده از یک ورقه ی آلومینیومی به جای قفس های آلومینیومی باعث می شود ساختار LIMها ساده تر شود…
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.