چکیده
فرصت های موجود برای ارزیابی معنای مکان (احساس نسبت به مکان)(SOP) هنوز برای تعدادی از تفسیرهای مختلف باز هستند و برخی از آنها در تحقیقات گرایشی بخوبی انجام شده است. تئوری گرایش (Attitude) می تواند بنیانی را برای درک SOP بصورت روابط آگاهانه، موثر و ارادی با محیط های انسانی به دست دهد. در این تحقیق، معنای مکان بصورت یک ساختار چندبعدی تعریف شد که شامل موارد زیر می شود: 1) باورهایی درباره رابطه بین خود و مکان؛ 2) احساسات نسبت به مکان؛ 3) انحصارطلبی رفتاری نسبت به مکان در رابطه با جایگزین های دیگر. یک معیار SOP 12 قسمتی (سازگار با یک نسخه تئوری چندبعدی) ایجاد شد و سپس در این زمینه با نمونه ای از صاحبان خانه ساحلی در ویسکونزین شمالی مورد آزمایش قرار گرفت (n= 282). تعدادی از مدلهای ارزیابی مبتنی بر ساختار گرایش، بصورت برون یابی پتانسیل اعتبار ساختار این معیار مطرح شدند. نتایج نشان دادند که معیار SOP، یک بعد عمومی و کلی از احساس نسبت به مکان را می سنجد که در افکار، احساسات و الزامات رفتاری صاحب ملک در مورد مشخصات خانه ساحلی آنها، تجلی می یابد. این بعد ارزیابی کننده کلی، بیشتر نمایانگر واکنش های مشاهده شده بود تا اینکه سه بعد تک متغیری باشد که تفسیرهایی مرتبط با هویت مکانی، دلبستگی مکانی و بستگی مکانی دارند. غلبه فاکتور SOP بر ابعاد محدودتر در سه مدل مختلف ارزیابی، متداول بود که هر دو فاکتور کلی و خاص را درنظر می گرفت. تحقیقات بعدی در این باره، به جای اینکه حول محدوده "معنای مکان" سازماندهی گردد (همانطور که در مقالات اینگونه است)، می تواند در جهت انعکاس دقیق تر دامنه های این گرایش باشد.
1-مقدمه
مفاهیم بسیاری وجود دارند که رابطه بین مردم و فضای محیط را توصیف می کنند، ولی معنای مکان (احساس نسبت به مکان) (SOP) شاید کلی ترین مفهوم باشد. تحقیقات ما از یک چارچوب گرایشی استفاده می کند تا ارزیابی نماید که آیا SOP مفاهیم مکان را که معمولا در روانشناسی محیطی به آن پرداخته می شود، در بر دارد یا خیر: دلبستگی ، هویت و وابستگی. سودمند است تا معنای مکان را بعنوان یک گرایش نسبت به فضای یک محیط درنظر بگیریم، بخصوص چون ساختارهای اشاره شده در بالا شباهت زیادی را به ترتیب نسبت به مولفه های موثر، ادراکی، و ارادی یک گرایش نشان می دهند. یک رهیافت گرایشی، مزیت هایی را در تحقیقات مربوط به مکان مطرح می کند: 1) سازمان دهی ساختارهای نسبتا سازمان نیافته، 2) ارتباط با مقالات منتشرشده، 3) روشهای تحقیقاتی بوجود آمده...
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.