Abstract
Vehicular ad hoc networks (VANETs) are classified as an application of mobile ad hoc network (MANET) that has the potential in improving road safety and in providing travellers comfort. Recently VANETs have emerged to turn the attention of researchers in the field of wireless and mobile communications, they differ from MANET by their architecture, challenges, characteristics and applications. In this paper we present aspects related to this field to help researchers and developers to understand and distinguish the main features surrounding VANET in one solid document, without the need to go through other relevant papers and articles starting from VANET architecture and ending up with the most appropriate simulation tools to simulate VANET protocols and applications
چکیده
شبکه های خودرویی(Vanet) را میتوان به عنوان یکی از اپلیکیشن های شبکه های موردی سیال(شبکه های اد هاک) (manet) در نظر گرفت که میتواند منجر به بهبود ایمنی در جاده ها و راحتی مسافران گردد. اخیراٌ ، در حوزه ی ارتباطات سیال و بی سیم، این نوع شبکه ها زبانزد پژوهشگران زیادی قرار گرفته است و از این رو این پژوهشگران، MANET را بر اساس معماری ها، چالش ها، مشخصه ها و اپلیکیشن های آن مورد تمایز قرار داده اند. در این مقاله قصد داریم جنبه های مرتبط با این حوزه را بررسی نماییم، با این هدف که بتوان ویژگی های اصلی VANET را در یک سند یکپارچه درک کرده و مورد تمایز قرار داده، تا کمکی به پژوهشگران و توسعه دهندگان نماییم، با این شرط که نیازی هم به مقالاتی مرتبط با معماری VANET نباشد و مناسب ترین ابزار های شبیه سازی را به منظور شبیه سازی پروتکل های VANET و اپلیکیشن های آن بتوان بدست آورد.
-1مقدمه
روزانه، افراد زیادی هستند که از اتومبیل ها و خودروهای شخصی خود استفاده میکنند. بزرگترین مشکلی که در رابطه با افزایش رو به رشد حمل و نقل خصوصی وجود دارد، افزایش میزان مرگ و میر ناشی از تصادفات جاده ای است؛ خطرات مربوطه در این خصوص نیز به عنوان مشکلاتی جدی مطرح میاشند که در جوامع مدرن با آن روبرو هستیم. Vanet میتواند ارتباطی بی سیم را به وسیله ی ارتباطات کوتاه برد(DSRC) بین خودروها فراهم نماید. DSRC را میتوان ضرورتاٌ استانداردی از IEEE 802.11a دانست که برای استفاده در عملیاتی با سربار کم برای 802.11p کاربرد دارد؛ در ادامه، IEEE با استفاده از خانواده ی 1609 از استاندارد هایی که به دسترسی بی سیم در محیط های خودرویی (WAVE) اطلاق میشود، اقدام به استاندارد سازی ارتباطات نموده است. یک خورو میتواند به صورت مستقیم با برقراری یک ارتباط مستقیم خودرویی(V2V) با یک خودروی دیگر ارتباط داشته و با یا یک تجهیز ثابتی که در کنار جاده قرار گرفته است( وحد کنار جاده ای یا RSU)، نیز ارتباط داشته باشد(اولاریو و ویگل 2009، مصطفی و ژانگ 2009)…