چکیده
هدف اول این مطالعه آزمودن نقش باورهای کارآمدی، در پیشبینی درک کیفیت ارتباط (برای مثال، نزدیکی [صمیمیت]، احساس مسئولیت، و مکمل بودن) دوطرفه بین مربی-ورزشکار، میباشد. داده های حاصل از آنالیز 63 ورزشکار جوان و مربی هایشان، با استفاده از مدل های وابستگی متقابل بازیکن-شریک [بازیکن مقابل]، بدست آمد و اثرات بازیکن در کارایی خودش در تکمیل یکدیگر (هر دو عضو)، و صمیمیت (تنها برای مربیها) آشکار شد. برخی از اثرات بازیکنان و همبازیهایشان در دگرکارامدی و خودکارامدی ناشی از ارتباط، بدست آمد. با این حال، بزرگی، و در برخی موارد، جهت، این ارتباطات توسط نقش دوطرفه اشخاص تعدیل گشت. یافته ها با توجه به وابستگی متقابل ارتباط مربی- ورزشکار، مورد بحث قرار گرفت.
1-مقدمه
بر اساس ادعای Lewin (1946)، که رفتار تابعی است از فرد و محیط، نظریه وابستگی متقابل (Kelley & Thibaut, 1978; Thibaut & Kelley, 1959) تأکید میکند که برهمکنش های نسبی، وابسته به ترکیبی از عوامل فردی (برای مثال، افکار، انگیزه ها، نیازها) و ویژگی های محیطی میباشد. نکته اصلی این است که در برهمکنش های اجتماعی، هر دو طرف بر یکدیگر تأثیر میگذارند (Cambell & Kashy, 2002) و در این راستا، محققان برداشتها و نگرش های متفاوتی از شکل تعاملات ارتباطی دارند. نظریه وابستگی متقابل، چارچوبی برای درک رفتارهای انسان در محیط های گوناگون، نظیر ارتباطات عاطفی (برای نمونه، Otis, Rostosky, Riggle, & Hamrin)، رفتارهای متقابل کاری (Robson, Spyropoulou, & Al-Khalifa, 2006)، و رفتارهای همکاری آموزشی (Johnson, Johnson, & Smith, 2007)، فراهم می آورد....
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.