جزئیات همکاری دانشگاهها با خارجیها
قائم مقام وزیر علوم در امور بین الملل گفت: طی سه سال گذشته ۷۴۵ تفاهم نامه به امضاء رسیده است که در سال ۹۶ حدود ۴۵ درصد آن اجرایی شد. بیشترین تعداد تفاهم نامه ها مربوط به دانشگاه تهران است.
بحسین سالار آملی در چهاردهمین نشست مشورتی معاونان و مدیران بینالملل دانشگاهها و مراکز پژوهشی کشور که امروز در ساختمان فارابی دانشگاه امیرکبیر برگزار شد، گفت: در حال حاضر لازم است دانشگاه های توانمند در خارج از کشور دارای شعبه باشند.
وی ادامه داد: تعداد دانشگاه ها در زمره صد دانشگاه برتر آسیا در سال ۹۷ باید به ۷ دانشگاه و در سال ۱۴۰۰ باید به ۱۰ دانشگاه افزایش یابد.
تعداد شعب خارجی دانشگاه های کشور
قائم مقام وزیر علوم در بخش بین الملل افزود: تعداد شعب خارجی دانشگاه های کشور در سال ۹۷ به ۸ دانشگاه و در سال ۱۴۰۰ باید به ۱۶ دانشگاه افزایش یابد.
وی به سهم دانشجویان خارجی اشاره کرد و افزود: در سال ۹۷ سهم دانشجویان بین الملل دانشگاه ها باید به یک درصد و در سال ۱۴۰۰ باید به ۱.۸ دهم درصد افزایش یابد.
درصد تعداد مقالات مشترک با محققان خارجی
سالار آملی ادامه داد: درصد تعداد مقالات مشترک با محققان خارجی از کل مقالات، در سال ۹۷ باید ۲۷ درصد و در سال ۱۴۰۰ باید به ۳۵ درصد افزایش یابد.
آمار اعزام اعضای هیات علمی به خارج در سال گذشته
وی خاطرنشان کرد: در سال گذشته اعزام اعضای هیات علمی، روسای دانشگاه ها و دوره های تحقیقاتی با مجوز وزارت علوم ۸۱۱ مورد بوده است که ۵۲ درصد این افراد برای گذراندن دوره های تحقیقاتی پیشرفته در آزمایشگاه های معتبر دنیا ماموریت دریافت داشته و اعزام شده اند.
۶ کشوری که بیشترین اعزام هیات علمی صورت گرفته است
قائم مقام وزیر علوم در امور بین الملل ادامه داد: بیشترین اعزام ها به ترتیب به کشورهای آلمان، روسیه، ترکیه، ایتالیا، اتریش، و فرانسه بوده است.
۶۷۲ نفر از اعضای هیات علمی برای ارائه مقاله در سمینارها و کنفرانس های خارج از کشور شرکت کردند
سالار آملی یادآورشد: در سال ۹۶ تعداد اعضای هیات علمی که برای ارائه مقاله در سمینارها و کنفرانس های خارج از کشور اعزام شدند ۶۷۲ نفر بودند که به ترتیب بیشترین اعزام ها به کشورهای آلمان، فرانسه، ترکیه، ایتالیا، مالزی، هلند، اسپانیا، چین، روسیه و هلند مربوط بوده است.
دانشگاه هایی که بیشترین تفاهم نامه را با دانشگاه های خارجی دارند
سالار آملی افزود: طی سه سال گذشته ۷۴۵ تفاهم نامه به امضاء رسیده است که در سال ۹۶ حدود ۴۵ درصد آن اجرایی شده است. بیشترین تعداد تفاهم نامه ها به ترتیب توسط دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی، صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، گیلان، اصفهان، شهید بهشتی، علم و صنعت، خواجه نصیرالدین طوسی، و تربیت مدرس منعقد شده است.
آمار اساتیدی که سال گذشته در ایران حضور یافتند
قائم مقام مقام وزیر علوم در امور بین الملل ادامه داد: تعداد کل اساتید دانشگاه ها، دانشمندان، روسای دانشگاه های خارجی و مسئولان علوم فناوری کشورهای خارجی که در سال ۹۶ به ایران سفر کرده اند 2 هزار و ۱۱۴ نفر بوده است که دراین سال وزارت علوم هر هفته پذیرای ۱۱ هیات خارجی بوده است.
تعداد پروژه های تحقیقاتی مشترک نظام مند با دانشگاه های خارجی
سالار آملی به تعداد پروژه های تحقیقاتی مشترک نظام مند اشاره کرد و گفت: ۱۷ پروژه با اتریش، ۱۵ پروژه با فرانسه، ۴ پروژه با ایتالیا، ۱۰ پروژه با پاکستان، ۶ پروژه با آفریقای جنوبی، ۱۱ پروژه با ایرانیان مقیم خارج همه کشورهای طرح ایکارد، ۳۳ پروژه با نخبگان، ۲۶ پروژه ICRP، ۱۸ پروژه با آلمان و ۱۰ پروژه با هند منعقد شده است.
وی در ادامه به دیپلماسی دیاسپورا اشاره کرد و گفت: دیاسپورا بخشی از یک ملت است که در مکان های مختلف جهان زندگی می کنند و در سال های اخیر به عنوان بازیگران مهم غیردولتی نقش اساسی در عرصه بین الملل در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی و انتقال دانش و فناوری بازی می کنند. چین با ۳۵ میلیون و هند با ۱۶ میلیون نفر بیشترین دیاسپورا دنیا را تشکیل داده اند.
وی ادامه داد: دیاسپوراهای ایرانی جمعیتی حدود ۵ میلیون نفر هستند که نیمی از آنان در آمریکا، کانادا و انگلستان زندگی می کنند و به شدت علمی و فرهنگی بوده و حتی نسل سوم آنها نیز به ایران تعلق خاطر دارد.
سالار آملی افزود: دانشگاه ها باید بانک اطلاعاتی از دیاسپوراهای فارغ التحصیل دانشگاه داشته و از بین این افراد عضو هیات علمی وابسته تعیین کرده و برای آنها در دانشگاه اتاق اختصاص دهند تا به راحتی رفت و برگشت داشته باشند.
وی ادامه داد: همچنین دانشگاه ها باید با دیاسپوراهای ایرانی پروژه مشترک، دوره تدریس کوتاه مدت و دانشجوی دکتری مشترک تعریف کنند.