تولید دستگاه اکسیژنسنج خون توسط محققان کشور
محققان ایرانی در یک شرکت دانش بنیان موفق به تولید نمونه آزمایشگاهی دستگاه اکسیژن سنج خون برای بیمارستان ها شدند.
به گزارش خبرنگار مهر، دامون نوری حصار، مدیر فنی یک شرکت بنیان گفت: پروژه ساخت پالس اکسیمتر بیمارستانی با توجه به سابقه شرکت و به درخواست شرکتهای توزیعکننده تجهیزات پزشکی و اعلام نیاز مراکز درمانی به این دستگاه، طراحی شده و هم اکنون به مرحله تجاریسازی رسیده است.
نوری حصار درباره کارکردهای این دستگاه گفت: پالس اکسیمتر (Pulse Oximeter) یا اکسیژنسنج خون وسیلهای است که با کمک آن میتوان به روشی غیرتهاجمی میزان درصد اشباع اکسیژن خون سرخرگ انسان را اندازهگیری کرد.
وی با اشاره به اندازهگیری میزان مولکولهای هموگلوبینی آمیخته شده با اکسیژن و نمایش تعداد و آهنگ ضربان قلب به عنوان کارکردهای اصلی این دستگاه، افزود: این دستگاه از یک حسگر نوری تشکیل شده که بر روی شریانچههای نبضدار قرار میگیرد و با انتشار دو موج نور قرمز و مادون قرمز که یکی از آنها توسط هموگلوبین و دیگری توسط اکسیژن ترکیبی با هموگلوبین جذب میشود، میزان اشباع اکسیژن خون را اندازهگیری میکند.
مدیر فنی این شرکت بنیان افزود: در واقع گیرنده و یا به اصطلاح فتودیودی که در دستگاه به کار رفته، با آشکارسازی نور عبوری از بافت، آن را بر حسب میزان شدت نور به یک سیگنال الکتریکی تبدیل میکند و پس از انجام محاسبات بردهای الکترونیکی و میکرو پروسورها روی این سیگنال، میزان اشباع اکسیژن خون اندازهگیری میشود.
نوری حصار با اشاره به موارد استفاده این محصول نیز بیان کرد: «پالس اکسیمتری در تمامی شرایط بالینی در بخشهای مختلف بیمارستانی و مراکز درمانی نظیر اتاقهای عمل، واحدهای مراقبت ویژه، بخشهای مراقبت پس از بیهوشی، بخشهای اورژانس و آمبولانسها، اتاقهای اندوسکوپی، آزمایشگاههای خواب، بخشهای قلب، اتاقهای زایمان و بخشهای عمومی بیمارستان مورد استفاده قرار میگیرد.
وی در خصوص مزایای محصول تولیدشده نیز گفت: «بهبود عملکرد با باتری، امکان ارسال اطلاعات از طریق سیستم مخابراتی، قیمت تمام شده پایین و گارانتی و خدمات پس از فروش از مزایای دستگاه پالس اکسیمتر است.
مدیر فنی این شرکت بنیان با بیان اینکه نمونهسازی صنعتی دستگاه از نظر سختافزاری و نرمافزاری به اتمام رسیده است، اظهار کرد: این دستگاه هم اکنون به صورت آزمایشی در چند مرکز درمانی به کار گرفته شده و برای دریافت مجوزها و استانداردهای لازم به مراجع ارجاع داده شده است.
به گفته وی این محصول بزودی قابل ارائه به بازار مصرف خواهد بود و امیدواریم بتواند بازار را به خوبی تحتالشعاع قرار دهد و با حضور چند شرکت معتبر در رابطه با فروش این دستگاه میتوان بازار خوبی در کشور و کشورهای همسایه پیدا کرد.
وی با اشاره به نوپا بودن این شرکت دانش بنیان و عدم توانایی مالی آن برای شروع اولیه این پروژه، گفت: شرکت با وجود نیاز به تسهیلاتی نه چندان زیاد، در مراجعه به نهادهای مختلف مالی و اعتباری متاسفانه به نتیجهای نرسیده بودیم تا اینکه از طریق پارک علم و فناوری استان اردبیل به صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک(صحا) معرفی شدیم و با تسهیلاتی که از صحا دریافت کردیم توانستیم مراحل اولیه پروژه را با موفقیت به پایان برسانیم.