تئوری تازه محققان هاروارد درباره آلزایمر
محققان دانشگاه هاروارد تئوری تازه ای درباره آلزایمر مطرح کرده اند که در صورت درستی، درک ما را از این بیماری دگرگون خواهد کرد.
محققان این دانشگاه بر این باورند که سیستم ایمنی بدن ممکن است نقش کلیدی در پیشرفت آلزایمر داشته باشد. در این بیماری افراد حافظه خود را به تدریج از دست می دهند که در نهایت با عواقب مرگباری منجر همراه می شود.
پروتئینی موسوم به «آمیلوئید بتا» که تصور می شود فاکتور منفی در بیمار آلزایمر باشد نقش مثبتی در مقابله با باکتریها و قارچها در موشهای آزمایشگاهی، کرمها و قارچها ایفا می کند.
این تئوری جدید که جزئیات آن در نشریه Science Translational Medicine منتشر شده نشان می دهد با فرض اینکه عملکرد این پروتئین در انسانها نیز مشابه موشهای آزمایشگاهی باشد نابودی آمیلوئید بتا می تواند خطرناک باشد. نکته قابل تأمل این است که هم اکنون برخی داروهایی که برای درمان آلزایمر تجویز می شوند عملا این پروتئین را نابود می کنند.
اما در نقطه مقابل باید به نگرشهای درمانی متفاوتی توجه کرد که در آنها سیستم ایمنی بدن تحریک می شوند. به باور دانشمندان این دسته از نگرشهای درمانی ایمن تر و مؤثرتر محسوب می شوند.
محققان دانشگاه هاروارد دریافته اند که آمیلوئید بتا به نوعی روشن کننده یک آتش است، در ظاهر امر شاید اینگونه به نظر برسد که نابودی این فاکتور برای بدن انسان مفید باشد اما در عین حال می تواند مشکلاتی نیز فراهم کند.
به باور این محققان مغز برخی افراد ممکن است در واکنش به پاتوژنهای مختلف از جمله chlamydia واکنشهای شدیدی از خود بروز دهد که در صورت نابودی آمیلوئید بتا تشدید می شود. اگرچه مغز افراد جوان بهتر می توانند با این چالشها مواجه شوند اما در افراد سالمند شرایط سخت تر است.
در واقع نتیجه این بررسی جدید نشان می دهد که در فرآیند درمان آلزایمر نباید فاکتورهای سازنده و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن تحت تأثیر قرار گیرد.