چکیده
هدف این مطالعه بررسی ثبات نوری رنگ های طبیعی مورد نظر (روناس، ورث و وسمه) و تأثیر برخی از آنتی اکسیدان ها و جاذب های UV بر میزان ثبات نوری آنان است.
منحنی میزان رنگ پریدگی نوری روناس و ورث تثبیت شده بر روی پنبه، با منحنی های رنگ پریدگی نوع II بیان شده توسط گیلز مطابقت داشت.
این نتایج با نتایج ارائه شده توسط کوکس-کروز مطابقت دارد. وسمه دارای منحنی رنگ پریدگی نوع III بود، که مشابه با منحنی رنگ پریدگی رنگ ایندیگوی ارائه شده توسط کوکس-کروز بود.
ثبات نوری ضعیف این سه رنگ طبیعی در مقایسه با رنگهای سنتزی هنوز مشخص نیست. اما میتوان با استفاده از برخی مواد افزودنی باعث بهبود این رنگهای طبیعی شد. در تمامی آزمایش ها، استفاده از جاذب های UV یا آنتی اکسیدان ها منجر به بهبود ثبات نوری پارچه های رنگ شده شد، که در میان آنان ویتامین C و گالیک اسید دارای بیشترین بازده بودند.
1- مقدمه
از زمان ماقبل تاریخ، از رنگهای طبیعی برای اهداف مختلفی همچون رنگرزی الیاف طبیعی پنبه، پشم، ابریشم، و همچنین چرم و خز استفاده میشده است. همچنین از این رنگها جهت رنگرزی محصولات آرایشی، ساخت جوهر، ساخت آبرنگ و رنگهای نقاشی نیز استفاده میشدند...