چکیده
مقاله حاضر، به بررسی نظریه سیستم های مدیریت در سازمان های مدرن امروزی همچون یک شرکت برجسته بومی مستقر در بندر هارکورت می پردازد. از این رو، در این مقاله، ابتدا یک دیدگاه مقدماتی ارائه می شود و سپس درکی از چگونگی کارکرد نظریه سیستم ها (یعنی تعیین مدل ورودی و خروجی) نشان داده می شود. این مقاله، نظریه سیستم ها را به دو حوزه تفکر تقسیم بندی کرده است: از یک طرف، به سیستم های سایبرنتیک و سیستم های بسته و از طرفی دیگر، به سیستم های زیست شناسی و سیستم های باز متمایز شده اند. نظریه سیستم ها به جای تمرکز بر کاهش یک نهاد به بخش ها یا عناصر خود بر روی بخش ها تمرکز می کند. سازمان به عنوان یک سیستم همانند بخش های یکپارچه ای در نظر گرفته شده است که باید آن بخش ها برای کارایی و اثر بخشی با یکدیگر هماهنگ شوند. فرضیه صفر عدم وجود رابطه بین کاربرد نظریه سیستم های مدیریت و موفیقت سازمانی را رد کرده است. یافته های مطالعه نشان می دهد که سازمان تحت مطالعه، رویکرد سیستم ها را اتخاذ کرده است. این مطالعه پیشنهاد می دهد که سازمان های مدرن باید رویکرد سیستم ها را برای افزایش رشد و سودآوری شرکت اتخاذ کنند.
1- مقدمه
مدت زمان طولانی است که دانشمندان و فیلسوفان تلاش کرده اند تا جهان را درک کنند و از آن سر در بیاورند. دو رویکرد توصیفی و تجویزی برای درک هستی وجود دارد. از نقطه نظر رویکرد توصیفی، نظریه های شناخت، درک و تفکر تشریح می کنند که چگونه ما انگیزه و منطق بیرونی انسان ها را سازماندهی کنیم. در مقابل، از نقطه نظر رویکرد تجویزی، دو رویکرد برای درک از جهان وجود دارد. رویکرد نخست، تقلیل گرایی است و رویکرد دوم نیز رویکرد سیستم ها می باشد. تقلیل گرایان ادعا می کنند که بهترین روش برای درک یک پدیده جدید، مطالعه عملکرد یا خواص بخش های منحصر به فرد آن پدیده است. به عنوان مثال، بهترین روش برای درک نحوه کار کردن بدن انسان، جداکردن بدن به اجزاء خود آن (یعنی اندام ها، ماهیچه ها، بافت، استخوان و سلول ها) است و سپس خواص هر یک از این عناصر باید بررسی شود (میلر و رایس، 1967)…
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.