چکیده
در گزارشات عملی، اثر مدیریت کیفیت جامع بر عملکرد شرکت در بسیاری از مطالعات مورد بررسی قرار گرفته است. در مقایسه با شرکت های تولیدی بزرگ، اکثر شرکت های کوچک و متوسط روند کندی دارند و اغلب به سمت تصویب شیوه های مدیریت کیفیت تمایل دارند. اين مقاله با هدف بررسي رابطه بين ابعاد مديريت كيفيت و عملكرد شركت، با در نظر گرفتن كسب و كارهاي كوچك و متوسط به عنوان نقطه تمرکز برای پژوهش انجام شده است. علاوه بر این، هدف این پژوهش شناسایی موانع عمده برای پذیرش شیوه های مدیریت کیفیت در شرکت های کوچک و متوسط تولیدی است. داده های تجربی از نمونه ای از 127 شرکت تولیدی در هند برای پوشش هدف این تحقیق بکار گرفته شده است. تست مدل ساختاری از فرضیه های پیشنهادی پشتیبانی می کند که مدیریت کیفیت جامع به طور مثبت با عملکرد تولید ارتباط دارد.
1-مقدمه
امروزه، شرکت های کوچک و متوسط تحت فشار رقابتی شدیدی هستند و این ناشی از افزایش رقابت جهانی و نیازمندی های مشتریان است. این چالش ها همراه با وجودقیمت بالای مواد تولیدی و انرژی در چند سال اخیر باعث شده است که شرکت های کوچک و متوسط عملیات شان را در سطح استراتژیک و هم در سطح تاکتیکی بهینه سازی و اصلاح کنند. کیفیت به عنوان یک محرک قابل توجه برای شرکت های کوچک و متوسط تولیدی در این عصر رقابت جهانی در نظر گرفته می شود. اکثریت شرکت های تولید کننده موفق استراتژی مدیریت کیفیت جامع (TQM) را پذیرفته و سهم ارزشمند خود را به دست آورده اند [3، 4، 5، 6، 7]. فلسفه مدیریت کیفیت جامع (TQM) به صورت عمده بوسیله شرکت های بزرگ تعیین می شود اما ترس از دست دادن قرارداد ها با شرکت های تولیدی بزرگ باعث شده است که شرکت های کوچک و متوسط، سیستم کیفیت را در عملیات شان به کار بگیرند و اثربخشی و رقابت پذیری شان را افزایش دهند...
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.