چکیده
هدف این مطالعه، بررسی تاثیر اطلاعات حسابداری سرمایه انسانی بر ارزش بازار شرکت ها، با اشاره خاص به بخش مواد مصرفی شرکت های تولیدی سهامی در بورس سهام نیجریه است. این مطالعه، در وهله اول بر داده های ثانویه، به عنوان منبع اصلی داده ها تکیه دارد. آمار توصیفی برای تشریح و خلاصه نمودن رفتار متغیر ها در این مطالعه، مورد استفاده قرار گرفته است. فرضیات، با استفاده از رگرسیون حداقل مربعات معمولی تست گردید و برای بررسی ارتباط میان متغیر ها، از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. آماره جارک- برا (JB)، (تست نرمال بودن) نیز برای اثبات تاثیر متغیر های مستقل (پاداش مدیریت، هزینه بهداشت و امنیت، هزینه تعویض نیروی کار و مزایای بازنشستگی) بر متغیر های وابسته مان (اطلاعات حسابداری سرمایه انسانی) مورد استفاده قرار گرفت. از نتایج تجزیه و تحلیل، تنها هزینه های اعلامیه های مدیریتی و بهداشت و امنیت، تاثیر منفی بر سود هر سهم (EPS) شرکت های نمونه ما داشتند. بنابراین، توصیه این است که، نیاز به ارزشگذاری دارایی های سرمایه انسانی وجود دارد و این امر در اظهارنامه های مالی، برای جدا نمودن این هزینه از دیگر مخارج سرمایه، به عنوان ارزش، بازتاب داده می شود زیرا سرمایه انسانی، تمام نیروی کار را تغییر داده و روشی آسان برای دستاورد های بزرگتر در زمینه ارزش شرکت ها ارائه می نماید.
1-مقدمه
به لحاظ تاریخی، ما در کار سینگ و سینگ (2009)، دریافتیم که اولین تلاش در مورد ارزشگذاری انسان از لحاظ پولی، توسط سر ویلیام پتی (1687-1623) انجام گردید. بیشتر شرکت های تولیدی پذیرفته اند که مهمترین منبع شرکت، سرمایه انسانی خواهند بود، زیرا، منبع اصلی مزایای رقابتی آتی برای یک شرکت است (جنیاوالی و آفشتین 2008). با مواد اولیه، ماشین آلات و پول، بدون مشارکت سرمایه انسانی، هیچ چیزی را نمی توان به دست آورد....
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.