چکیده
کلیه روش های تجربی کنونی برای طراحی شمع در خاک روان شده ازین جهت با یکدیگر مطابقت دارند که فشار نهایی خاک روی شمع نسبت به فشارهای نهایی مرجع در نبود روانگرایی به شدت کاهش می یابند. با این حال، در مورد حد کاهش مزبور اختلافاتی دیده می شود و نیز در مورد شمع و پارامترهای خاک که آن را کنترل می کنند، هم چنان بحث وجود دارد. بطور مثال، داده های آزمایشگاهی مستند براساس آزمایشات سانتریفیوژ، نشان می دهند که فشارهای آب حفره ای منفی قابل ملاحظه ممکن است به دلیل آماس خاک روانگرا که در پیرامون بخش فوقانی شمع جریان می یابد، افزایش یابند و در نتیجه فشارهای نهایی خاک را تا بالاتر از مقادیر توصیه شده بالا روند. از لحاظ ابهامات علمی فوق، مسئله بصورت عددی با بهره گیری از یک شیوه دینامیکی سه بعدی مورد تحلیل قرار گرفت. بطور مثال، مدل FLAC 3D با مدل ساختار ماسه NTUA، برای بارگذاری دینامیکی و روانگرایی ماسه های غیرچسبنده با یکدیگر ترکیب شدند و سپس جهت انجام تحلیل های پارامتری برای شمع، ماسه و مشخصه های تحریک لرزه ای مختلف بکار گرفته شدند. جهت حصول اطمینان از قابل قبول بودن پیش بینی ها، روش عددی در ابتدا با آزمایشات سانتریفیوژ مزبور مورد تأیید قرار گرفت. سپس این نتیجه حاصل شد که فشارهای آب حفره ای ناشی از آماس خاک، در حقیقت برای شرایط معمول خاک و شمع که در عمل با آن مواجه می شویم، امکان پذیر می باشند. در نتیجه، جدا از تراکم نسبی ماسه که یک پارامتر مرسوم در اغلب روابط تجربی است، تعدادی از سایر عوامل مرتبط با آماس نیز بر فشار نهایی خاک اثرگذارند مانند: تنش موثر محدوده کننده ، نفوذپذیری ماسه و دوره تناوب تحریک غالب و نیز قطر و تغییرشکل خمشی شمع. علاوه بر این، ثابت گردید که اثرات آماس در بخش های فوقانی و میانی شمع مشهودتر بوده و اثر مخرب کلی بر پاسخ شمع خواهد داشت. در نهایت، یک ارزیابی مقدماتی در مورد نتایج عددی نشان می دهد که شکل گیری یک فناوری جدید برای ارزیابی پاسخ p-y در خاک های با پراکندگی جانبی که اثرات فوق الذکر را لحاظ نماید، امکان پذیر است.
1-مقدمه
شیوه طراحی کنونی شمع هایی که تحت اثر بار افقی قرار دارند، تا حد بسیاری مبتنی بر روش تیر روی شالوده جابجاکننده غیرخطی (BNWF)می باشد که بطور جایگزین با نام روش p-y معروف است. مبهم ترین پارامتری که در رابطه فوق نقش دارند احتمالاً تعیین رابطه غیرخطی نیرو-جابجایی برای فنرهای جابجاکننده است که بطور گسترده با نام منحنی های p-y معروف هستند. .در یک تحلیل معمول BNWF، مشخصه های منحنی های p-y بسته به نوع خاکی که در آن شمع ساخته می شود و نیز نوع بارگذاری اعمال شده بر روی شمع متفاوت است. تا آنجا که نوع خاک حائز اهمیت باشد، می توانیم بین خاک های چسبنده و غیرچسبنده تمایز قائل شویم، در حالی که خاک های غیرچسبنده می تواند غیرروانگرا (که ازین پس خاک خشک نام می گیرد) یا خاک روان شده باشد. همین طور برای انواع متفاوت بارهایی که روی شمع اعمال می شوند، انواع جنبشی (ناشی از جابجایی جانبی زمین) یا خارجی (بارها و لنگرهای اعمال شده در سر شمع ناشی از یک ابرسازه) وجود دارد. افزون بر این، بارهای خارجی می توانند استاتیکی یا دینامیکی باشند، در حالی بارهای جنبشی می تواند موقتی یا دائمی باشند....
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.