Abstract
This article aims at helping with the selection of a trustworthy cloud service provider by presenting a taxonomy of trust factors and outlining its application in practical scenarios. A brief description of a framework built on this taxonomy is also given
چکیده
هدف از این مقاله کمک به انتخاب ارائه کنندۀ سرویس ابری مورد اعتماد، بوسیلۀ طبقه بندی فاکتورهای اعتماد و مشخص کردن کابردهای این طبقه بندی در سناریوهای عملی است. همچنین، در این مقاله، توصیف خلاصهای از چهارچوب برنامۀ ساخته شده بر اساس این طبقه بندی، نیز، ارائه شده است.
1-مقدمه
رایانش ابری، مدلی از فناوری اطلاعات است که شامل همۀ اجزاء رایانش و منابع لازم برای ایجاد و ارائۀ سرویسهای ابری، می باشد. در سالهای اخیر، این روش دارای رشد بسیار سریعی بوده است، می توان این سرعت را به عوامل متعددی نسبت داد. به عنوان مهمترین عامل، الگوی ابری، باعث تسهیل در فرایند تغذیه و بهرهمندی از منابع رایانش شده و هزینهها را کاهش می دهد. در بسیاری از کشورها با زیرساخت مناسب اینترنت، سرویسهای مبتنی بر رایانش ابری، به درستی، شروع به مسلط شدن بر حوضههای معینی از کاربردها شدهاند. این مسئله در بازار کسب وکار بیشتر قابل مشاهده است. علاوه بر فروشندگان بزرگ سرویسهای سنتی فناوری اطلاعات (مانند مایکروسافت آفیس 365، سرویس پستی گوگل) بسیاری از ارائه کنندگان، شروع به ارائۀ سرویسهای ویژه و اختصاصی نمودهاند.انتخاب یکی از این سرویس ها، توسط کاربران، نیاز به ارزیابی مناسب قبل از انتخاب دارد.
رایانش ابری با چالشهای متعددی روبروست. این چالشها شامل، امنیت، حفظ حریم خصوصی، و اعتماد، می باشد. درمیان این چالشها ایجاد اعتماد بین اعضای سیستم ابری، مهمترین موضوعی است که می تواند باعث ایجاد مانع بر سر راه گسترش استفاده از سرویسهای ابری شود. اساساً، دادههای مشتری در محل استقرار ارائه کنندۀ سرویس ابری (CSP)، ذخیره می شود، جاییکه مشتری کمترین کنترل را بر نحوۀ ادارۀ آن، دارد.
اعتماد از موضوعاتی است که بطور گستردهای در مقالات مربوط به حوضههای عمومی رایانش، به آن پرداخته شده است. هرچند که در مورد رایانش ابری این موضوع، هنوز یک موضوع جدید محسوب می شود. ابداع رویکردهای جدیدی که بتواند به ارزیابی قابلیت اعتماد CSPs، کمک کند، مستلزم تلاشهای اساسی در این حوضه است...