چکیده
سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان (ERP) در یکپارچه سازی اطلاعات و تسهیل توزیع آنها بین واحدها و بخشهای مختلف با هدف افزایش عملکرد عملیاتی سازمان استفاده می شوند. با این وجود، ارزیابی عملکرد سیستم ERP براساس تاثیر آن بر عملکرد کلیدی سازمان بسیار ارزشمند است. و نیازمند روشی سیستماتیک است که اندازه گیری عملکرد ERP و عملکرد کلیدی سازمانی را با هم مرتبط کند. مدل کارت امتیازی متوازن سلسله مراتبی (HBSC) با تاکید بر تصمیم گیری چند معیاره این رویکرد سیستماتیک را برای اندازه گیری عملکرد ERP ارائه می کند. چارچوب ارزیابی ERP که ابعاد کارت امتیازی متوازن، متغیرهای زبانی و انتگرال فازی غیر جمعی را با هم یکپارچه می کند، رویکردی هدفمند برای اندازه گیری سطح عملکردی سیستم ERP و تاثیر آن در اهداف استراتژیک شرکتها با فناوری بالا ارائه می کند. این مطالعه با در نظر گرفتن شرکتهای تایوانی با فناوری بالا، اثربخشی این رویکرد یکپارچه را برای اندازه گیری عملکرد سیستم های ERP در دوره بعد از پیاده سازی و با کمک قضاوتهای ذهنی ارزیابان نسبت به عدم اطمینان، ابهام نشان می دهد.
1-مقدمه
صنعت فناوری بالا نقش کلیدی را در توسعه اقتصادی تایوان در دهه های اخیر داشته است. با این وجود ویژگی های این صنعت شامل چرخه عمر کوتاهتر محصول، افزایش فشار رقابت جهانی و تنوع تقاضاهای مشتری است. در پاسخ به این روند، چند شرکت با فناوری بالا در تایوان یکپارچه سازی اطلاعات تولید را به کمک سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در کل شرکت تسهیل کرده اند تا بتوانند مزیت رقابتی بلندمدت کسب کنند...
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.