چکیده
مسئولیت اجتماعی شرکتها (CSR) و عملکرد مالی آنها (CFP) به طور گسترده در ادبیات موضوعی بررسی شده است. اکثر مطالعات نشاندهنده ی رابطه ی مثبت هستند و تعداد کمی از آنها روابط خنثی، منفی و یا منحنی وار را نشان میدهند. از این رو این توسعه، خواستار یک مکانیزم واسطه ای بر روی روابط بین CSR و CFP است. این مقاله چارچوبی از چگونگی و علل منجر شدن CSR به CFP توسط ترویج یک واسطه بالقوه مانند ظرفیت نفوذ ذینفعان (SIC) را ارائه میکند. با توجه به ادبیات موضوع، این مقاله سه متغیر را پیشنهاد میکند که میتوانند برای اجرای چارچوبی در سطح شرکتی استفاده شوند. این متغیرها عبارتند از، مسئولیت اجتماعی شرکت، ظرفیت نفوذ ذینفعان، و عملکرد مالی شرکت.
1-مقدمه
مسئولیت اجتماعی شرکتها (CSR) به وسیله ی بسیاری از نویسندگان، سازمان ها و متخصصان شناخته شده است. با توجه به مطالعات کارول (1979، 1999)، CSR به معنی کسبوکار با روشهایی است که از لحاظ اقتصادی، سودآور، و منطبق با قانون، اخلاق و حمایت های اجتماعی هستند. موناسینگ و کومارا (2013) اظهار داشتند که CSR به شرکتها ابزاری را ارائه میکند که به وسیله ی آن، میتوانند مدیریت کنند و بر نگرش و آگاهی سهامدارن خود، و اعتمادسازی اثرگذار باشند و همچنین شرکتها را قادر میسازد که مزایای روابط مثبت را برای مزایای شغلی ارائه کنند...
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.