چکیده
در این مقاله، روش های تحلیل مولفه اصلی (PCA) و تحلیل تجمعی ترتیبی (CA) به کار رفته اند تا کیفیت آب رودخانه جاجرود (ایران) را بررسی کرده و بزرگی نسبی اثرات طبیعی و انسانی را بر کیفیت آب ارزیابی نمایند. T, EC, pH, TDS, NH4, NO3, NO2, Turb., T.Hard., Ca, Mg, Na, K, Cl, SO4, SiO2 بعنوان متغیرهای فیزیوشیمیایی و TC, FC بعنوان متغیرهای بیوشیمیایی در نمونه های آب جمع آوری شده در هر ماه در طی سه سال از 18 ایستگاه نمونه برداری آنالیز شده اند. تحلیل اکتشافی داده های تجربی به وسیله PCA و CA برای تشخیص منابع تغییر کیفیت آب صورت گرفته است. PCA شناسایی 5 واریفاکتور متوسط را مجاز دانسته است که 85% کل تغییرات مکانی و زمانی را نشان می دهد. CA ایستگاه های کیفیت آب مشابه را دسته بندی کرده و میگون بیرونی را بعنوان آلوده ترین مشخص کرده است. اهر ، باغ گل، روته، زایگان قبلی، فشم، رودک و لشگرک متاثر از آلودگی مواد آلی بودند. یک نمودار اسکری از ایستگاه ها در مولفه های استخراج شده اول و دوم در PCA نیز یک دسته بندی از ایستگاه ها با منابع آلودگی مشابه در اختیار ما قرار داد. CA و PCA به نتایج مشابهی انجامید ،گرچه میگون بیرونی آلوده ترین ایستگاه در هر دو روش بود. نمودارهای جعبه ای نشان دادند که PCA می تواند تغییرات مکانی و زمانی را نشان دهد. CA مروری بر مسئله را فراهم نمود و به ما کمک کرد تا نتایج PCA را بهتر توضیح دهیم.
1-مقدمه
رودخانه ها مهمترین منابع آبی زمینی برای مصرف انسان، نیازهای کشاورزی و اهداف صنعتی هستند. پس داشتن اطلاعات معتبر درباره کیفیت آب برای مدیریت موثر آب مهم می باشد. این ضرورت حتی در نواحی نیمه خشک نظیر ایران که مشکلات کمبود آب را در نواحی پرجمعیتی مثل تهران تجربه می کنند بیشتر احساس می شود. فشار آلودگی رودخانه ها از پسماندهای آبی صنعتی و شهری، پسماندهای کود، زه کشی زراعتی و جاده ها و جریان های خیابانی آب ناشی می شود. تغییرات فصلی این عوامل قویا بر سرعت جریان و غلظت آلودگی رودخانه تاثیر می گذارد....
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.