چکیده
هدف: توسعه ی انسانی را میتوان مدرن ترین روش توسعه دانست. اگرچه شاخص های توسعه ی انسانی که برای پیاده سازی مدیریت منابع انسانی(HRM) اسلامی پیشنهاد شده اند، برای درک جامعه ی توسعه ی اسلامی کافی نیستند. هدف این مقاله، بررسی شاخص های مدیریت-اسلامی از توسعه ی انسانی است که از دید اسلام و قرآن، مبتنی بر HRM است.
طراحی/متودولوژی/روش: این مقاله از متد علم تفسیر استفاده کرده و این سؤال را در نظر میگیرد: از دید اسلام، شاخص های مدیریت-اقتصادی منابع انسانی چیست؟
یافته ها: با استناد به اصول و اهداف توسعه ی انسانی، تعاملات اقتصادی بین فعالان مسلمان و از دید اسلام مورد تحلیل قرار گرفته است و یک شاخص مدیریت-اقتصادی مناسبی در بین شاخص های مورد نیاز ارائه شده است، که از طریق برنامه ریزی اقتصادی صورت گرفته است.
1-مقدمه
اصلیت/ارزش: در روش اسلامی، توسعه ی انسانی در زمانی رخ میدهد که قابلیت های یک شخص بهبود پیدا کند به گونه ای که بتواند تناقضات بیرونی و درونی و تعارضات را مدیریت متد و گامی را به سمت اعتقاد و درستی در مسیر عدالت بردارد تا بتواند به خدا نزدیک شده و زندگی طبیعی خود را با هیئت طیبه جایگزین کند.
مدیریت منابع انسانی(HRM) برای استناد به فعالیت هایی استفاده میشود که به منظور جذب و هماهنگ سازی HR در هر کشور استفاده میشود. HR را میتوان بزرگترین سرمایه دانست. این منبع در بعضی کشورها آنقدر اهمیت دارد که منجر شده است این کشور ها به سمت درک اهداف آینده ی مبتنی بر ارزش های غالب قدم بردارند.
طبیعتاٌ، سیستم ارزش در کشور های مختلف، متفاوت است مخصوصاٌ در کشور های اسلامی و غیر اسلامی. یک چنین تفاوتی نیاز به پژوهش های زیادی با هدف انطباق بین این علم و سیستم ارزش خاص خود دارد...
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.