چکیده
اتصالاتی که به آنها اتصالات ناودانیِ معکوس گفته می شود، با هدف سازگار نمودن انبساط حرارتی تیرها مطرح شده اند، از این رو از گسیختگیِ زودرس ناشی از کمانش حرارتی جلوگیری می نمایند. این اتصال از جزئی ساخته شده که شکل ناودانی دارد و در طول لبه های بالش به وجهی از ستون توخالی جوش داده شده است؛ یک صفحه انتهاییِ جوش داده شده بر روی تیر بر روی جانِ ناودان پیچ شده است. در شرایط آتش سوزی، انبساط حرارتیِ ناودان معکوس که تکیه گاه تیر است، منجر به تغییر شکل های خمشی شدیدی در اتصال می شود، بنابراین از گسترش تنش محوری قابل توجهی در تیر جلوگیری می کند. علاوه بر آن، اگر طراحی به طور مناسبی انجام گیرد، این اتصال ظرفیت چرخشی زیادی را فراهم می آورد، در این صورت در شرایط آتش سوزی که تغییرشکل های شدید در تیر مورد انتظار است، سودمند می باشد. هدف این مقاله، فراهم آوردن ابزارهایی برای ارزیابی سختیِ اتصالات ناودان معکوس در کشش و فشار تحت دمای یکنواخت است. مدل های تحلیلیِ مطرح شده با نتایج شبیه سازی اجزاء محدود مقایسه شده است که این نتایج توسط آزمایش محک شده اند. علاوه بر آن، یک مطالعه پارامتریکِ جامع به منظور شناسایی تمامی عوامل موثر بر پاسخ سختی اولیه انجام شده است: هندسه و ضخامت ناودان معکوس، ضخامت صفحه، موقعیت پیچ و قطر پیچ. ضرایب اصلاح کننده ای که برای حالت 3 بعدی و ابعاد پیچ در نظر گرفته شده است، در این مقاله ارائه شده و مورد بحث قرار گرفته اند. در نهایت دریافتیم که روابطِ به دستآمده برای سختی ناودان معکوس، دقتی دارند که برای کاربردهای سازه ای قابل قبول است و بنابراین می توان از آنها به عنوان ابزار طراحی استفاده کرد.
1-مقدمه
آیین نامه های طراحیِ اروپایی (1، 2)، اطلاعات کمیابی در مورد رفتار اتصالات فولادی در دماهای بالارفته ارائه می دهند. اگرچه مشاهداتی که در شرایط واقعی آتش سوزی (3، 4) و همچنین در طول آزمایش های تمام- مقیاس آتش سوزی (5) انجام گرفته، به طور واضحی اهمیت رفتار اتصال را با توجه به استحکام آن نشان می دهند. در طول یک آتش سوزی، رفتار سازه ضرورتا دچار تغییراتی می شود که عمدتا به دلیل درجه حرارتِ ناشی از زوال مشخصات مصالح و توسعه نیروهای داخلی ناشی از تغییر شکل های حرارتیِ محدودشده می باشد…
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید