چکیده
روشنگری، به معنای واقعی کلمه زمینهای را برای «تاریخ ایدهها» فراهم کرده است. این عبارت به خودی خود برگرفته از آثر جی. جی بروکر است که مطالعهای مقدماتی در مورد ایدههای افلاطونی است که در اثر «علم جدید» (Storia dei idee) جیامباتیستا ویکو و بعد در فلسفهی نئواکلکتیک ویکتوررکازین و پیروانش به آن اشاره شده است. همچنین قرن هجدهم زمان اختراع عبارتهایی مثل «تاریخ فرهنگی» (Kulturgecshichte)، «تاریخ معنویت بشری» (histoire de lesprithumain) و مفاهیم متعاقب آنها در قرنهای 19،20 و 21 بود. 2 تمامی این مفاهیم، پیش زمینهای را برای مکتب فکری «تاریخ ایدهها» از جانب آرتور او. لوجوی در قرن بیستم و مطالعهی «تاریخ فکری» فراهم کرد که موفقیت روزافزونی در ابعاد فرهنگی و زبانی علوم بشری پیدا کرد.
البته واژهی روشنگری از مدتهای مدیدی (مورد توجه دی آلمبرت و فیلسوفان پیروش قرار داشت) در ارتباط با ظهور علوم طبیعی نیوتونی، فلسفهی ریاضی و پژوهش در مورد «زبان جهانی» قرار داشت و مفهوم پیشرفت هم به نوبهی خود در ارتباط با ایدهی فعلی «طرح جنبش روشنگری» قرار میگرفت. این جنبه از تاریخچهی روشنگری از جانب اثبات گرایی علمی و شک گرایی تداوم یافت و اخیراً از جانب جاناتان اسرائیل و سایرین مورد توجه قرار گرفته است. فناوری دیجیتالی مدرن و عواقب اجتماعی آن تقویت مثبت و منفی را در قبال میراث روشنگری ریاضی صورت دادهاند. در زمان نیوتون «ماشینی شدن تصویر دنیا» کامل بود و دورانهای فلسفهی دکارت تا کانت هم تحت لقای همین عبارت قرار داشت. ساختار فلسفه برای دکارت، کاملاً منطقی بود و دیدگاه کانت چنان خالص بود که او یک «تاریخچهی پیشینهی فلسفی» را مدنظر داشت که به فلسفهی انتقادی خودش میرسید...
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.