چکیده
اهمیت شرکتهای کوچک و متوسط در کشورهای در حال توسعه مثل اوگاندا رو به افزایش است؛ چرا که این شرکتها در قبال 90 درصد از بازده بخش خصوصی و 70 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور، مسئول هستند؛ با توجه به این واقعیت که اغلب این شرکتها، قبل از اولین سالگرد تأسیسشان به دلایلی با شکست مواجه میشوند، پس نباید به عملکردشان بی توجه بود. این مطالعه به بررسی تأثیر استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی روی عملکرد شرکتهای کوچک و متوسط در کشورهای در حال توسعه به ویژه کشور اوگاندا میپردازد. اگرچه عوامل مختلفی در عملکرد شرکتهای کوچک و متوسط دخیل هستند ولی این مطالعه به سودآوری آنها توجه دارد. مطالعات قبلی با هدف بررسی چگونگی و چرایی نرخ بالای شکست این شرکتها، مشاهده نمودند که اغلب آنها در سال اول تأسیسشان شکست میخورند. آنهایی هم که باقی میمانند، در طول کسب و کارشان با مشکلات زیادی مواجه هستند. طبق نتایج دادههای اولیه در این مطالعه، مقدار معناداری 00/0 برای همبستگی پیرسون به دست آمد که از سطح معناداری 05/0 کمتر است. یعنی شرکتهای کوچک و متوسطی که از IFRS ها استفاده میکنند؛ عملکر بهتری از نظر سودآوری دارند، این امر از جانب محققان حوزهی مدیریت و تجارت به طور دقیق بررسی نشده و این مطالعه به دنبال پر کردن این شکاف است. سیاست گذاران در کشورهای در حال توسعه با مسأله ی نرخهای شکست شرکتهای کوچک و متوسط، درگیر هستند. زمان آن رسیده تا این سیاستگذاران، شرکتهای کوچک و متوسط را مجبور به قبول تعهد کامل در قبال استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی کنند، این مطالعه هم این روش را راه حل مناسبی برای دوران آتی میداند تا از شکست احتمالی برخی از شرکتهای کوچک و متوسط پیشگیری شده و بسیاری از اقتصادهای نوظهور هم تثبیت شوند.
1-مقدمه
استانداردهای حسابداری جهانی، معروف به استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی (IFRS) در اواخر 1990 از جانب نهاد استاندارد حسابداری بین المللی[1] (IASB) در انگلستان معرفی شد ولی تا سال 2003 (FASB، 2016) در کشورهای مختلف اروپایی به کار نمیرفت تا اینکه اتحادیه اروپا، اجازهی این کار را صادر کرد و این استانداردها را به GAAP محلی واگذار کرده و گاهی هم با آن هماهنگ کرد بعد از اینکه کشورهای مختلف به خاطر افزایش تجارت بین جوامع مختلف و نیاز به هماهنگ سازی تمامی گزارشهای مالی جهانی با گزارش حسابداری و مالی جهانی همسو شدند، پذیرش و کاربرد IFRS هم بسیار مورد توجه قرار گرفت. منظور از IFRS در واقع همان استانداردهای حسابداری بین المللی است که قبلاً هم به آن اشاره کردیم. این استانداردهای حسابداری که از جانب هیئت استانداردهای حسابداری بین المللی ایجاد شدند، مجموعهی واحدی از گزارشهای مالی و روشهای هماهنگ معامله در میان شرکتها را در اختیارشان قرار میدهند. برخی از کشورها به طور جبری یا اختیاری از این استانداردها استفاده میکنند تا به هدفشان دست یافته و تجارت بین المللی خودشان را تقویت کنند...
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.