چکیده
در این مقاله، با یک مطالعه موردی بر روی سرویس اطلاعات محلی که در شهر مدلین کلمبیا ارائه شده است، به بررسی سیاست های حوزه تکنولوژی و اطلاعات پرداخته میشود. سرویس اطلاعات محلی یا به اختصار LIS بهعنوان یک مرکز اجتماعی تعریف شده است؛ مرکزی که در آن اطلاعات مربوط به جوامع محلی، تولید، ذخیره سازی و سازماندهی شده و با استفاده از ابزارهای چاپی و دیجیتالی منتشر میشود. این مقاله در تلاش است تا با استفاده از ساختار اجتماعی موجود در این رویکرد فناوری، به تحلیل نحوه پیاده سازی و تحویل سیستم اطلاعات محلی در شهر مدلین بپردازد و نیز براساس روابط میان مؤسسات و شهروندان (شهروندانی که از نظر موقعیت اجتماعی و اقتصادی با یکدیگر برابر نیستند) و تحلیل اختلاف نظرهای موجود، چگونگی قدرتمندسازی این سیستم را بررسی مینماید. در این مقاله نحوه توسعه و استقرار سیستم LIS مورد تحلیل قرار میگیرد و این سیستم به عنوان سیستمی اجتماعی-فنی در نظر گرفته میشود که ارزش های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در آن تعبیه شده است. ما براساس دیدگاه چندسطحی سران سازمان و 195 نهاد محلی کوچکی که حامی سازمان هستند، به توصیف پیامدهای ناخواسته ی این استقرار میپردازیم. در این مقاله با برجسته سازی محرومیتهای اجتماعی و مقاومت موجود در برابر طراحی خدمات، به ارائه چالشها و سازوکارهای اجتماعیِ "محلی" موجود در سیستم اطلاعات محلی پرداخته میشود. در این مقاله، ضمن ارائه نقاط قوت این سیستم، بررسی میشود که چگونه میتوان گروه های اجتماعی مرتبط با دستگاه های تکنولوژیکی را تفسیر کرده و میان آنها ارتباط برقرار نمود و پیامدهای آن را در جوامعی که این قبیل دستگاه ها را مورد استفاده قرار میدهند، بررسی نمود.
1-مقدمه
خدمات اطلاعات محلی (یا به اختصار LIS)، توسط بعضی از دولت های موجود در جنوب جهان بهعنوان "مرحله ی بعدی" توسعه ی پارادایم اولویت بندی شده است ]20[. این پلتفرم ها نه تنها توانایی بالقوهای در ارتقای فعالیتهای تجاری دارند، بلکه میتوانند ضمن حفظ ویژگی های نادر، زبانهای محلی، رسوم یا آیینها، نمای جدیدی را برای فرهنگ پیشنهاد دهند. مطالعات دانشگاهی اندکی وجود دارند ]2و38و34[، که به ثبت و ضبط فرایند توسعه و پیاده سازی یک سیستم LISپرداخته اند....
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.