چکیده
در خلال دهه های اخیر، نظریه های بنیادی در حوزه پژوهشی، مخصوصا پژوهش آموزشی محبوبیت قابل توجهی یافته است. هدف مقاله حاضر ارائه اطلاعات مفید برای تازه واردان و آشنایی هرچه بیشتر آنان با پژوهش در زمینه نظریه های داده بنیاد می باشد. در این مقاله به تعریف، منشا و کاربرد نظریه داده بنیاد و همچنین انواع طرحهای پژوهشی برای نظریه های بنیادی و ویژگی های اصلی نظریه های بنیادی اشاره شده است. از دیگر مطالب این مقاله می توان به گردآوری اطلاعات، تحلیل داده ها، مراحل کلی و مسائل اخلاقی در نظریه های داده بنیاد اشاره کرد. آخرین بخش مقاله حاضر به بحث در مورد نقاط قوت و محدودیت های این مطالعه و همچنین ابعاد ارزیابی اختصاص یافته است.
1- مقدمه
نظریه داده بنیاد (بنیادی) نوعی طرح پژوهشی کیفی است. از نظر لیکون و دنزین (2005)، پژوهش کیفی به منزله ارزیابی آزمودنی های مورد مطالعه در شرایط طبیعی و سپس معنی بخشی به پدیده های مطالعه شده از طریق تفسیر یاداشت های میدانی،عکس ها و تصاویر، مکالمات و سایر موراد مشابه می باشد. پژوهش کیفی با فرضیات و ارزش های فردی سر و کار دارد و به همین دلیل برای تفسیر داده ها به دنبال گردآوری داده های پژوهشی غنی می باشد (هانکوک، 1998). نظریه داده بنیاد توسط استراتوس و گلاسر در قرن پیش و اواخر دهه 1960 مطرح شده است (بریکز و میلز، 2011). به موازات شکل گیری این نظریه، استاروس و گلاسر در بیمارستان ها و با محوریت آگاهی از مرگ، در حال انجام مطالعات اجتماعی بودند. در واقع هدف اصلی آنها به جای بررسی نظریه های موجود، ایجاد یک نظریه جدید بود...
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.