چکیده
این مقاله روش تحلیل مشخصه عملکرد برای یک موتور القایی خطی که برای قطارهای سبُک وزن استفاده می شود را ارائه کرده است. در حالت کلی، به سبب فاصله هوایی زیاد، اثر انتهایی، اثر لبه عرضی، پیکربندی سه بعدی، نشتی زیاد، و ...، روش تحلیلی نمی تواند نتایج دقیقی را در یک موتور خطی فراهم کند. بعلاوه، یک روش عددی نیز نیازمند حافظه و زمان حل بسیار زیاد برای تحلیل گذرا می باشد. با این حال، روش پیشنهاد شده که یک نوع از حل ترکیبی با روش تحلیلی و روش عددی می باشد، بسیار سریع و دقیق می باشد. براساس این روش، تحلیل های FEM سه بعدی برای روش های طراحی مختلف در صفحه عکس العمل ثانویه انجام گرفته است و از نتایج تحلیلی، بهترین پیکربندی برای حمل نقل راه آهن شهری انتخاب شده است.
-1مقدمه
از آنجا تقاضا برای بازده هزینه، حساسیت کمتر نسبت به آب و هوا، و مفهوم قابلیت اطمینان در حمل و نقل شهری افزایش یافته است، دولت کُره سیستم راه آهن برقی خطی (مترو خطی) را در اواخر قرن بیستم مد نظر قرار داده است. مترو خطی، نیروی پیشرانش را از یک موتور القایی که مجزا از یک موتور دوّار متعارف بوده، دریافت می کند و نیروی پیشرانه را به صورت الکترومغناطیسی بدون استفاده از هیچگونه نیروی اصطحکاکی، تولید می کند. در نتیجه، از هیچ تزویج مکانیکی برای حرکت مستقیم الخط استفاده نمی کند…
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.