چکیده
سازمان میتواند بر اساس نیازمندیهایی که هوش تجاری ایجاب میکند، به داد و ستد بپردازد. امروزه سازمانها با استفاده از هوش تجاری میتوانند مهارتهای مورد نیاز در سازمان را با قابلیتهای سرعت در عملکرد و انعطافپذیری سازمان افزایش دهند. در طی ده سال گذشته، رویکرد مدیریتی تجارت در تمام دنیا، دستخوش تغییر شده و سازمانها توانستهاند از طریق دانش و تیدیل دادهها و شکلدهی به اطلاعات، هوش تجاری را بعنوان استراتژی کلیدی به هر سازمانی متصل کنند تا به شود رقابتی دست یابند.
فهرست مطالب
1-مقـــــــدمه
2- مفهوم هوش تجاری
3-ویژگیهای اصلی هوش تجاری
4- اجزای هوش تجاری
5- فرآیند اجرا و هوش تجاری
6 ارزش هوش تجاری
7- توجیه استفاده از هوش تجاری
8-نتیجه گیری
1-مقدمه
در دنیای امروز که رقابت وجود دارد، سازمانها درگیر کیفیت میباشند. کیفیت و تناسب استفاده از هوش تجاری موجب شده است تا سازمان برای باقی ماندن در عرصة رقابت، به مزایایی در تجارت نسبت به سایر رقبا دست یابد و از هر منبعی، اطلاعات جدیدب بدست آورد و بدین ترتیب شرکت میتواند خود را با تغییرات بازار تطبیق دهد. هدف از هوش در سازمانها و شرکتها میتواند سرمایهگذاری کارآمد و خودکار با آگاهی از مشتریان، رقبا، محیط و فرایندهای اقتصادی باشد. پشتیبانی هوش، عملکرد سازمانها و شرکتها، از قبیل پردازش، آنالیز، داده کاوی، آنالیز تجاری، اجرای شبکه و مدیریت اطلاعات را تسهیل میکند. شرکتهای امروزی بطور منظمی از مزایای هوش استفاده میکنند تا تجارتشان را به سمت افزایش کارایی -در برابر رقبا- سوق دهند....
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.