طراحی یک سیستم انبارداری
مقدمه
امروزه با پيشرفت علوم و تكنولوژي امكان توليد انبوه كالا فراهم شده است و اين كار برنامهريزي دقيق جهت استفاده به موقع و حداكثر از امكانات را ميطلبد. تقسيم كار و رشد جمعيت نياز استفاده از فرآوردههاي ديگران را بوجود آورده است و اين خود زمينه پيدايش سازمانهاي معظم گرديده كه در اين نظامهاي پيچيده فني ـ اجتماعي، انبار به عنوان واسطه موجبات گردش كالا از ثبات قيمت محصول، تعمير و نگهداري ماشينها و ... نقش مهمي را ايفا نمايد بطوريكه نقش آن در تجارت غير قابل انكار است.
ارزش ريالي موجوديهاي انبار در صنايع مختلف متفاوت است و عوامل مختلفي در ميزان نگهداري موجودي انبار واحدهاي صنعتي ـ تجاري مؤثرند مثل روش توليد، دوره توليد، ميزان بكارگيري ماشينآلات، نوع محصول ساخته شده، بازار مصرف، نوع مواد اوليه مورد احتياج، نوسانات ارزي و قيمت در بازارهاي جهاني، وضعيت واحد صنعتي در كل صنعت كشور و جهان و ... و بالاخره سيستمهاي تداركاتي و سفارشات واحدهاي توليدي. اما انبار به دلايل متفاوتي براي مؤسسات و مراكز تجاري ـ صنعتي از اهميت خاصي برخوردار ميباشد كه اهم آنها عبارتند از:
1-ارزش بالاي سرمايه در گردش شركت كه به صورت كالا در انبار نگهداري ميشود (گاهاً تا 60 درصد سرمايه در گردش).
2-ارتباط مداوم و تنگاتنگ بخش انبار با بخشهايي نظير توليد يا تعمير و نگهداري و وقفه در توليد به علت نرسيدن نيازمنديها.
3-ارتباط نزديك انبار با بخش برنامهريزي مواد بايد به نحوي باشد كه ضربههاي حاصله در اثر كمبود محصول يا مواد را خنثي نمايد و حكم ضربهگير را در سازمان داشته باشد...