چکیده
در این مقاله به بررسی سنتز، شناسایی و کاربرد نانو کیتوسان روی پارچه پنبه ای پرداخته شده است. سپس پارچه های عملشده با نانو کیتوسان از نظر خواص ظاهری، استحکام، جذب، سختی، رفتار رنگرزی، بازگشت از چروک و خواص ضد باکتری مورد آزمایش قرار گرفتند. روش هیدرولیز با اسید نیتروز برای تهیه کیتوسان با وزن مولکولی پایین مورد استفاده قرار گرفت. وزن مولکولی با استفاده از ویسکومتر اندازه گیری شد. نانو کیتوسان با انعقاد یونی پنتاسدیم تری پلی فسفات و کیتوسان سنتز شد و سپس اندازه ذرات آن مشخص گردید. نمونه های پارچه با محلولهای کیتوسان معمولی و نانو کیتوسان به روش پد، خشک کردن و پخت عمل شد. مورفولوژی سطح پارچه های پنبهای عملشده با استفاده از آنالیز SEM بررسی شد. نمونهها همچنین رنگرزی شدند و شاخصهای سفیدی، زردی و روشنایی آنها ارزیابی شد. مشخص شد که اندازه ذرات کیتوسان و دیسپرسیون آنها در محلول تحت تاثیر تغییرات وزن مولکولی است. برداشت رنگ و ثبات شستشویی نمونه های عملشده نیز بهبود یافت. افزایش در خاصیت ضدباکتری نیز با کاهش اندازه ذرات نانو کیتوسان و زمانیکه با کلوئید نانو نقره جفت شدند مشاهده شد.
1- مقدمه
امروزه انجام عملیات تر روی منسوجات از پروسههای اولیه گرفته تا تکمیلهای نهایی، روی فناوریهای سازگار با محیط زیست متمرکز شده است. بسیاری از مواد شیمیایی معمول که با محیط زیست سازگاری نداشتند، به وسیله محصولات طبیعی که برای محیط و سلامت انسان بیخطر هستند جایگزین شدهاند. کاربرد آنزیمها در عملیات مقدماتی و زیست پرداخت، استفاده از رنگهای طبیعی در رنگرزی، استفاده از زیست پلیمرها و مشتقات آنها در تولید الیاف و پروسههای تکمیل و غیره بعضی از این موارد هستند. یکی از این زیست پلیمرها که در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته کیتوسان است که از دی استیله کردن قلیایی کیتین به دست میآید.
پیشماده کیتین یک پلیساکارید حاوی نیتروژن است که از نظر فراوانی دومین زیست پلیمر بعد از سلولز است. این ماده در پوست سختپوستان مانند خرچنگ و میگو و همچنین در پوشش محافظ مرجانها، ستارههای دریایی و ماهیهای مرکب وجود دارد. این ماده کاملاً سازگار با محیط زیست و تجدیدپذیر است....
میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.