رشته علوم کامپیوتر
رشتهي علوم کامپيوتر به شما ميآموزد چگونه قاعدهمند فکر کنيد و چگونه مسائل را بهصورت مؤثّر حل کنيد. همانطور که درسهايش به خودي خود، فراتر از مرزهاي علوم کامپيوتر نيز کاربرد دارند.
امّا بهطور کلي علوم کامپيوتر مطالعهي اطّلاعات است. شما چگونه اطّلاعات را نمايش ميدهيد؟ يا با چه روشهايي (الگوريتمهايي) ميتوانيد آنها را پردازش کنيد؟
بيشتر پاسخهاي روشنفکرانه علوم کامپيوتر را اينگونه تعريف ميکنند: علوم کامپيوتر هيچ قلمرو انحصاري ندارد و اهميّتش زماني مشخّص ميشود که مسائل گوناگون را حل ميکند.
اين رشته به کمک ابزارها و ايدهها به شما قدرت ميدهد تا بتوانيد در هر قلمرواي که به آن علاقهمنديد، فعّاليّت نماييد، چه در دانشگاه و چه در خارج از آن. برخلاف باورهاي عاميانه، در واقع علوم کامپيوتر دربارهي برنامهنويسي نيست؛ حتّي اگر شما در اين رشته برنامهنويسي نيز ياد بگيريد. زبانهاي برنامهنويسي ابزارهايي هستند که علوم کامپيوتر براي حلّ مسائل آنها را ميسازد و يا از آنها استفاده ميکند. علوم کامپيوتر پل ارتباطي دانش کامپيوتر و رياضي است و مهمترين هدف آن دستيابي به بهترين الگوريتمهاي موجود (روشهاي حل مسأله) در کمترين زمان و با کمترين خطا و بيشترين دقّت است. به عبارت ديگر هدف اين رشته تربيت گروهي متخصّص کامپيوتر است که با ديد رياضيتر و منطقيتر به حلّ مسائل مطرح شده در علوم کامپيوتر يا رياضي بپردازند. اين رشته در مقطع کارشناسي داراي 4 گرايش محاسبات علمي، نظريهي الگوريتمها، سختافزار و سيستمهاي اطّلاعاتي است که دروس گرايش محاسبات علمي در زمينهي برنامهريزي خطي، غيرخطي، آناليز عددي و نرمافزار در رياضي است؛ يعني در اين گرايش کاربرد رياضيات در کامپيوتر مطالعه ميشود. گرايش نظريهي الگوريتمها به بررسي راههاي مختلف حلّ مسئله به ياري روشهاي بهينهتر، سريعتر و بهتر ميپردازد. به عبارت ديگر هدف اين گرايش پيادهسازي و بهينه کردن الگوريتم است. در گرايش سختافزار نيز معماري يا ساختار کامپيوتر مطالعه ميشود و گرايش سيستمهاي اطّلاعاتي نيز به مديريت پروژههاي نرمافزاري و سيستمهاي اطّلاعاتي ميپردازد. گفتني است که تفاوت اين رشته با مهندسي کامپيوتر گرايش نرمافزار در اين است که رشتهي علوم کامپيوتر برخلاف مهندسي کامپيوتر فاقد دروس آزمايشگاهي و کارگاهي است و بيشتر جنبهي تحقيقات نظري دارد.