تشخیص زودهنگام آلزایمر
محقق ایرانی درصدد است که با آزمایش ها و تست های خود آلزایمر را به صورت کامپیوتری تشخیص دهد. تست طراحی شده با تخمین سرعت پردازش اطلاعات در مغز ، سلامت شناختی افراد را مورد سنجش قرار می دهد.
دکتر سیدمهدی خلیق رضوی، فارغ التحصیل دانشگاه کمبریج انگلستان و عضو هیات علمی پژوهشگاه رویان در تهران و یکی از موسسین شرکت دانش بنیان کاگنتیویتی در انگلیس در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در دنیا روش هایی که به صورت رایج برای تشخیص آلزایمر انجام می شود روش هایی غیر موثر است که معمولا منجر به تشخیص دیرهنگام بیماری می شود.
وی با بیان اینکه سن معمول برای شروع علائم بیماری حدودا بالای ۶۰ سال است، خاطرنشان کرد: پاتولوژی این بیماری حداقل از ۱۰ سال قبل از بروز علائم رفتاری-شناختی آلزایمر در مغز شروع می شود. بیشترین شانس برای جلوگیری و یا درمان احتمالی بیماری دراین بازه است که علائم بیماری در رفتار فرد هنوز بروز نکرده است و نورون های زیادی در مغز دچار آسیب نشده اند.
خلیق رضوی با بیان اینکه در همین راستا شرکت دانش بنیانی را در انگلیس با همکاری دکتر سینا حبیبی و تعدادی از محققین خارجی راه اندازی کردیم، عنوان کرد: در این شرکت درصدد بودیم که تست های تشخیص زودهنگام آلزایمری طراحی کنیم که به صورت فراگیر در افراد میانسال برای غربالگری افراد مشکوک به بیماری آلزایمر انجام شود.
وی افزود: تست طراحی شده به صورت کامپیوتری است و با تخمین سرعت پردازش اطلاعات در مغز ، سلامت شناختی افراد را مورد سنجش و پایش قرار می دهد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه رویان با اشاره به تفاوت این روش و روش های دیگر افزود: در این تست بعد از امتیازدهی، فرد مشکوک به آلزایمر برای انجام تست های مکمل (همانند تصویربرداری از مغز و یا تست مایع نخاعی) به نورولوژیست معرفی می شود.
خلیق رضوی با تاکید بر اینکه وجود چنین تست هایی کم هستند، خاطر نشان کرد: همچنین این تست بر خلاف تست های کاغذی رایج که از یکسری سوالات ثابت تشکیل شده اند قابل یادگیری نیست، در نتیجه می توان از این تست برای پیگیری روند رشد و یا درمان بیماری استفاده کرد.
وی با بیان اینکه این تست هم اکنون روی بیش از ۳۰۰ نفر انجام شده است، عنوان کرد: این افراد در سنین ۶۵ تا ۸۵ سال بودند؛ نتایج خوب بوده و در حال حاضر درصدد شروع مطالعه بالینی این تست در انگلیس هستیم تا بتوانیم این خدمات را به صورت گسترده تر و وسیع تر ارائه کنیم.
این محقق با بیان اینکه همچنین درصدد هستیم که این طرح را در ایران هم پیاده سازی کنیم تا مورد استفاده بیماران و پزشکان ایرانی قرار بگیرد، عنوان کرد: تشخیص زودهنگام بیماری مخصوصا در مراحل اولیه و قبل از شروع شدن و یا تشدید علائم رفتاری بیماری (مثل مشکلات حافظه) می تواند در کاهش سرعت رشد بیماری و یا حتی درمان احتمالی بیماری بسیار موثر باشد.
به گفته فارغ التحصیل دانشگاه کمبریج انگلستان، انجام ورزشهای هوازی، در معرض قرار دادن مغز به یادگیری های جدید و چالش های فکری از روش های موثر برای کاهش احتمال ابتلا به این بیماری است.