اندازه گیری فشار خون با یک مدل هوشمند/ سرعت در حد ضربان به ضربان
محققان ایرانی موفق به طراحی برنامه ای شدند که از این طریق می توان فشار خون را به هنگام تست ورزش به صورت ضربان به ضربان اندازه گیری کرد.
مریم مقدم -محقق طرح" تخمین فشار سیستولی و دیاستولی حین تست ورزش با استفاده از مدل فیزیولوژیک هوشمند فازی" با بیان اینکه تست ورزش یکی از مهمترین روشهای بررسی بیماری رگهای کرونری قلب است در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: توانستیم برنامه ای برای اندازه گیری فشار خون به هنگام تست ورزش طراحی کنیم که می تواند فشار خون را ضربان به ضربان اندازه گیری کند.
وی عنوان کرد: با استفاده از این سیستم هوشمند می توان فشار خون فرد را با سرعت بالایی اندازه گیری کرد در صورتیکه با استفاده از روش های معمول می توان فشار خون را به فاصله دو دقیقه یکبار اندازه گیری کرد.
مقدم اظهار داشت: سیستم اندازه گیری فشارخون به هنگام تست ورزش در قالب یک نرم افزار کاربردی قابل نصب بر روی حتی ساده ترین کامپیوترها طراحی شده که برای ذخیره دادگان ثبت، مانند فشارخون و سیگنال نوار قلب در تست ورزش مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین در آینده قابلیت نصب بر روی تلفن همراه را نیز دارد.
مقدم در خصوص عملکرد این سیستم افزود: سیگنال های خروجی که ویژگی های مشخص مرتبط با فشارخون در طی فرآیند پردازش سیگنال هستند، به عنوان ورودی به سیستم هوشمند داده می شود و خروجی سیستم هوشمند، مقدار فشارخون سیستولی و دیاستولی است که در نتیجه نیازی به استفاده از کاف(وسیله معمول و کاربردی برای اندازه گیری فشار خون )برای اندازه گیری فشار خون نیست.
به گفته وی استفاده از سیستم هوشمند اندازه گیری فشار خون به هنگام تست ورزش هیچ هزینه ای برای خرید و نصب دستگاه های جدید جهت ارتقاء نیاز ندارد.
مقدم با بیان اینکه در هیچ جای دنیا اندازه گیری فشار خون با سرعت بالا به اندازه ضربان به ضربان را ندارد، اذعان داشت: در حال حاضر دو سیستم اندازه گیری فشارخون حین تست ورزش تولید و تجاری سازی شده اند ولی استفاده از این سیستم ها محدودیتی از جمله استفاده از کاف و رعایت فرم فیزیکی خاصی برای دست را دارند. ضمن اینکه قیمت مدلهای مختلف این دستگاه بسیار بالا (حدودا بین 1000 تا 2000 دلار) است.
وی در ادامه گفت: همچنین این دستگاهها نمی توانند ضربان به ضربان به هنگام تست ورزش فشار خون را اندازه گیری کنند.
وی اظهار داشت: هدف از این پروژه ارائهی یک مدل فیزیولوژیک کامل و ایجاد یک سیستم هوشمند تخمین با توجه به ماهیت پویای عملکرد قلب در ایجاد فشارخون است. همچنین این مدل فیزیولوژیک و سیستم هوشمند در کاربردهایی غیر از تست ورزش برای تخمین فشارخون در حین حرکت و نیز تصحیح عملکرد سیستمهای اندازهگیری فشارخون حساس به آرتیفکت حرکتی میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
وی افزود: این برنامه در بیمارستان، مطب قلب و مکانهایی که تست ورزش انجام می گیرد قابل کاربرد است و می تواند سلامت و نحوه میزان عملکرد قلب را بررسی کند.
مقدم با اشاره به اینکه سیستم هوشمند اندازه گیری فشار خون مشکلات قلبی، گرفتگی ها، سکته و مواردی از این دست را در بیماران و یا افراد سالم نشان می دهد، خاطرنشان کرد: در نتیجه با ثبت دادگان از چنین افرادی و ایجاد مدلهای هوشمند و قدرتمند در تخمین سریع زمانی فشارخون، میتوان سیستمهای پایش بیمارستانی را به این امکان مجهز کرد.
وی یادآورشد: تخمین فشارخون علاوه بر تست ورزش در مواردی که پایش پیوسته علائم حیاتی بیمار به دلایلی از قبیل جراحی قلب، گرافت عروق، آسیبهای شریانی ناشی از ضربات، عمل پیوند و غیره مشکل دارد، ضروری است.
به گزارش مهر، برای ساخت این سیستم هوشمند از داده های تست ورزش که توسط مهندس متقی در سال 1390 از یک جامعه آماری کامل (از نظر وسیع بودن رنج گروه سنی (19 تا 60 سال) و وجود افراد با قدرت فیزیکی متفاوت از جمله حضور گروهی ورزشکار در این جامعه آماری) ثبت شده، استفاده و با همکاری مریم مقدم و حسن مرادی این کار به نتیجه رسیده است.